2015. október 30., péntek

Körkép: ki mit nassol a legszívesebben? Plusz az egészséges nassolás 17 aranyszabálya

Kedden nagy érdeklődés fogadta a paleo klubom témáját: mindent a nassolásról. A legfontosabb aranyszabályokat lejjebb találod 17 pontba foglalva. Először tekints be abba, amit a résztvevők említettek, mint elsődleges nasi a mindennapokban. Nézzük, ők mihez nyúlnak, ha csak "úgy" ennének valamit.


KI MIT NASSOL LEGSZÍVESEBBEN? Nézzük a 4 alapíz köré csoportosítva:

 Figyelem! A lista NEM CSAK PALEÓS dolgokat tartalmaz, mivel azokat is megkérdeztem természetesen, akik még csak szemeznek ezzel az életmóddal. Nekik ugyanis még több segítségre van szükségük, mit mivel válthatnak ki.

Inkább édes:

  1. pomelo (citrusgyümölcs) 
  2. Sport szelet
  3. tiramisu
  4. szőlő
  5. körte
  6. alma
  7. birsalma
  8. szőlőcukor
  9. fagyi
  10. gyümölcs sajtkockákkal
  11. paleo nutella
  12. mazsola
  13. étcsoki
  14. sütőtök
  15. kókuszdió
  16. paleo mákos muffin
  17. paleo sütik, nincs konkrét kedvenc
  18. tejberizs baracklekvárral 
  19. gumicukor
  20. étcsokis kakaóbabszemek
  21. kesudió
  22. dió
  23. törökmogyoró
  24. pisztácia
  25. nyers karalábé
  26. nyers sárgarépa 
  27. kókusztejes kávé őrölt vaníliával

Inkább sós:

  1. ropi
  2. pogácsa 
  3. sós kesudió
  4. sós pisztácia
  5. sajt
  6. kölesgolyó
  7.  sajt sonkával
  8. avokádó (sós krémnek elkészítve)
Inkább savanyú:
  1. koviubi
  2.  savanyúkáposzta
Inkább keserű:
-




DEC. 8-ÁN ÚJRA KLUB, GYERE TE IS! 
Téma: Egészséges ajándékok / workshop
 Paleo szaloncukor, csokikrém, fűszeres teakeverék, izgalmas és különleges fűszermixek, és 100% natúr krémdeó és színezett ajakápoló.
KLIKK IDE!

A nassolás 17 aranyszabálya röviden:
  1. Miért nassolunk? Leggyakoribb okok: pótcselekvés (rágás, dohányzásról való leszokás, idegesség, stb.), éhesek vagyunk, de nincs időnk enni; vagy éppen megszokásból tesszük ezt, pl. tévénézés közben, vendégségek alkalmával.
  2. 5 szem mandula is étkezés. Különösen, ha fogyni szeretnél. Ne becsüld le.
  3. A gyakori nassolás hátráltatja a tökéletes emésztés folyamatát, nem tud elegendő gyomorsav újra- és újra termelődni.
  4. A nassolás hátterében éhezés (vagy mesterséges éhségérzet) is állhat, inkább egyél napi 2-3 alkalommal bőségesen, rászánva az időt, mint egész nap csipegetve.
  5. A puffadás egyik oka a gyakori nassolás.
  6. A pluszkilók másik oka a gyakori nassolás.
  7. A valós tápanyagokat kiszoríthatod az étkezésedből a gyakori nassolással, mert nem azzal laksz jól, amire igazából szükséged lenne (fehérje, zsír, lassan felszívódó szénhidrát, ásványi anyagok, stb.)
  8. Ettől függetlenül nem tilos nassolni, a legjobb belátásod alapján dönts ez ügyben. 
  9. Egy fontos szabály, amit legalább a kedvemért próbálj ki: ha Rád tör a nassolási vágy, igyál meg azonnal egy pohár vizet.
  10. Az édes ízű nassolás háttérében leggyakrabban ezek állhatnak: C-vitamin hiány, dehidratáltság (túl kevés vizet iszol, de nem vagy szomjas, így nem észleled), a női természet (valamiért mi több édes ízt kívánunk), és a szeretethiány.
  11. A sós ízű nassolás hátterében a dehidratáltság és az ásványi anyagok hiánya állhat.
  12. A savanyú íz kívánása kevés gyomorsavra utalhat: pl. egy citrom kifacsart leve egy pohár vízben étkezés előtt jó erre.
  13. A keserű ízt szinte senki nem szokta megkívánni, ez viszont az epe működéséhez nagyon jól jönne. Pl. erre alkalmas gyógyteák, svédkeserű cseppek, zöldségek közül torma, fekete retek, mustár, rukkola tartalmaz kesernyés ízt.
  14. Tarts otthon egy kis alapkészletet az egészséges nassolnivalókból – például a következő pont zöldségei - vészhelyzet esetére. Egészségtelen nasikat inkább ne is vegyél-vigyél haza.
  15. Nyers zöldséghasábokat (pl. sárgarépa, zeller, cékla, retek, uborka) ropogtass, ha rád tör a nassolás. Készíts hozzá pl. egy adag chilis paradicsomszószt.
  16. A gyümölcsök közül az alacsony glikémiás indexűeket fogyaszd elsősorban, pl. bogyósok (most pl. mirelit erdei gyümölcsmix), meggy, citrusfélék, birsalma.
  17. Italt is nassolhatsz! Nekem ez vált be eddig a legjobban: kókusztejes hosszú kávé őrölt vaníliával megszórva. Kávé nélkül is finom, pl. egy egész tojást turmixolhatsz ilyenkor hozzá.


2015. október 25., vasárnap

Egy finom "gyümölcsrizsre" is megtanítalak!

Kedden a klubomban ezt a finom és egészséges "gyümölcsrizst" is elkészítjük és leteszteljük! 

FŐ TÉMÁNK: a nassolás
  • Mi az oka, hogy nassolunk? Mi áll a háttérben?
  • Mire jó és mikor ártalmas?
  • Hol a mérték?
  • Mire ügyeljünk?
  • Mit együnk?
  • Mit ne együnk – még paleón belül se!
  • Azt együk, amit megkívánunk? És miért ne?
Közösen elkészítünk egy meglepetés nassolnivalót, és megbeszélünk minden fontosat, ami Téged érinthet.

IDŐPONT: 2015.10.27. (kedd), 18-20 óra 
HELYSZÍN: Bijó Életmódközpont, Budapest, XIII., Róbert Károly krt. 96-100.
RÉSZVÉTELI DÍJ: 2.500 Ft/fő (helyszínen fizetendő)
REGISZTRÁCIÓ: paleohedonistaklub@gmail.com

Ha Veled tartana ismerősöd, rokonod, egy válaszlevélben azt is jelezheted nekem.
Ha még nem regisztráltál, ma még megteheted. 
Ide írd meg, hogy "Jövök!" paleohedonistaklub@gmail.com

2015. október 23., péntek

ÚJ FŐZŐEST: a halak és tengeri herkentyűk konyhai fortélyai



A legtöbb életmódváltásnál az egyik legfontosabb tényező nem valósul meg: a változatos étrend. Most kinyitjuk a konyhaajtónkat a friss halak és herkentyűk gazdag választéka és gyors elkészítése
előtt, és megtanítalak mindenre, amit a mindennapokban és az ünnepek alkalmával is hasznosítani tudsz a jövőben.

HALAK ÉS TENGERI HERKENTYŰK

IDŐPONT: november 16. (hétfő) 18-21 óra 
RÉSZVÉTELI DÍJ: 11.990 Ft/fő
-20% kedvezmény, ha egynél több főzőestemen részt veszel! 

Nemcsak változatos, egészséges ételeket készítünk a finom alapanyagokból, hanem A-Z-ig mindenre kitérünk. A fogásokhoz illő finom köreteket is készítünk, és egy könnyed desszertet is párosítunk a vacsora végére.



Ezeket sajátítod el az este során:
·         Hogyan és hol érdemes vásárolnod? Mi alapján válassz?
·         Hogyan tisztítsd meg őket? Zsigerek eltávolítása, rákok, kagylók pucolása.
·         Így filézd ki a halakat, így irdald be - és a tengeri herkentyűk előkészítése. (Ez az egyik legizgalmasabb rész!)
·         A saját ízlésed alapján közösen készítünk egy halakhoz való fűszerkeveréket neked, amit haza is tudsz vinni.
·         Fontos higiéniai, tárolási tudnivalókkal is ellátlak.
·         Rutint szerzel az egyik legegészségesebb fehérjeforrásunk gusztusos és egészséges elkészítésében.


JELENTKEZÉS, további részletek itt: paleohedonista@gmail.com

A főzőest páros programnak is kiváló! Hívd a párodat vagy a barátnődet is, vagy lepd meg őt ezzel az estével. 




 
Több mint 6 éve paleózom, kompromisszumoktól és unalomtól mentesen, csupa kimagasló eredménnyel és kicsattanó egészséggel. Életem legjobb döntése ez! Gyere, Téged is megtanítalak arra, hogyan illesztheted be az életedbe könnyedén, egyszerűen és jóízűen mindezt.

Várlak szeretettel:
* ha gondot okoz az átállás,
* ha bizonytalan vagy a sokféle információ közepette, és hiteles forrásra szeretnél támaszkodni;
* ha tele vagy kérdésekkel,
* ha még nem szerezted meg a mindennapos rutint...
* ...na, és ha a változatos hús- és halfélék elkészítését első kézből tőlem tanulnád meg!



 

Steaksütés kézműves borok kóstolójával: november30-án!

Csatlakozz egy pozitív, vidám társasághoz!
Reni

2015. október 20., kedd

Itt a vadiúj könyvem: éljenek a hazai zöldségek és gyümölcsök!

Éééééés elkezdődött!!!!!

Már lehet előrendelni a legújabb könyvemet a Jaffa kiadónál 20% kedvezménnyel és az ország bármely településére ingyenes házhoz szállítással!

http://www.jaffa.hu/konyvek-reszletek.php?konyv_id=2992

Egy egész éves munkám "gyümölcsét" főzhetitek végig, évszakról évszakra mindig abból, ami éppen ITTHON érik - több zöldséget az asztalra jelszóval. Változatosan, gazdaságosan, az egészségünkre és a karcsúságunkra is vigyázva, na és persze hedonista ízekkel kísérve!

A fogások összeállításánál az volt az egyik fő szempontom, hogy az egész család megszerethesse a 70 legfontosabb, itthon termő zöldséget, gyümölcsöt és ne váljon monotonná az étkezés. Mert van élet a krumplin túl, sőt!

Egészséges brownie-torta sütőtökből, sonkás-gombás kenyérlángos, kolbászos tócsni petrezselyemgyökérből és édesburgonyából, kakukkfüves energialeves hat téli zöldségből, töltött káposzta karfiolrizzsel, mákos-almás teasütemény, borzselé őszi gyümölcsökkel, édes-savanyú csirkeleves rebarbarából, medvehagymás pulykafelvágott, melegszendvics helyett grillezett, töltött paprika, zsenge zöldborsó ízű spárgafőzelék, vaníliás gofri friss eperkrémmel, és így tovább.

  
  
        







Ételfotók © Siményi Gergely 
Foodstyling: Tordai Tünde

Tarts velem ebben az év minden napján! 
 

2015. október 17., szombat

A nagysikerű mákos-szilvás pitém



Nem tartalmaz üres kalóriákat, mégis édes finomság desszertként vagy reggelire. Magas rosttartalma miatt meglepődve fogod tapasztalni, mennyire laktató! Egy kis méregtelenítéshez is a legjobb választás.

Hozzávalók:
25 dkg őrölt mák
4 ek. eritrit 
1 jonatán alma reszelve
2 dl víz
3 tojás
10 dkg érett, magvaváló szilva (pl. besztercei)


1. A mákot keverd össze az eritrittel és a reszelt almával, add hozzá a vizet, és utána egyenként a tojásokat is.

2. Simítsd a tésztát egy szilikonos (vagy ha az nincs otthon, akkor kizsírozott, sütőpapírral kibélelt) tepsibe, és a tetejére sorakoztasd fel a vékony cikkekre vágott szilvaszeleteket.

3. Süsd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 percig. Kihűlés után szeleteld fel. 

Tipp:
·         Ideális nassolnivaló fogyáshoz, méregtelenítéshez a paleo étrenden belül is. Az őrölt mák egyik jellemzője, hogy alaposan kitakarítja a bélrendszerben esetlegesen letapadt méreganyagokat.
·         A mák bélgyulladás (például Crohn-betegség, irritábilis bél-szindróma) esetén nem javasolt!

Almás-szilvás-körtés csokipuding

Sokféle finom szezonális gyümölccsel ajándékoz meg bennünket az ősz. Ezekből egy gyorsan elkészíthető, vegyes gyümölcsös csokipudinggal kedveskedek most Neked, remélem, ízlik majd!



Hozzávalók 2 adaghoz:
3 dl kókusztej
2 ek. eritrit
1,5 ek. holland vagy szerencsi kakaópor
1 ek. étkezési zselatin
1 közepes jonatán alma
1 vilmoskörte
4 szem magvaváló szilva (pl. besztercei)

 


1. A gyümölcsöket most meg, szedd ki a magházat / magjukat, és darabold fel kisebb kockákra.

2. Öntsd a kókusztejet és az eritritet egy lábasba, és langyosítsd fel kézmeleg állapotra, majd keverd hozzá a kakaóport is.

3. Vedd le a tűzhelyről a lábast, és keverd el benne alaposan a zselatint.


4. A gyümölcsöket vegyesen oszd el 2 üvegpohárban, és öntsd fel a csokipudinggal. 

5. Hűtőben kb. 30 perc alatt megdermed a desszert, de akár egy éjszakára kint is hagyhatod a konyhapulton. 

Látványos, ugyanakkor egyszerű és gazdaságos vendégváró desszert is! Jó étvágyat hozzá!