MEDVEHAGYMA: fokhagymához hasonló ízű és hatású gyógynövény és –fűszer egyszerre. Sok C-, B1-, B2-vitamin, ásványi anyagok és nyomelemek (vas, kálium, kalcium, kén, magnézium, mangán, szelén, foszfor) találhatók benne. Serkenti az anyagcserét és az epekiválasztást, javítja az emésztés folyamatát és a vérkeringést, vízhajtó, vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő, segíti a méreganyagok kivezetését a szervezetből. Vértisztító hatású, erősíti a bélrendszert, segít a bélflórát regenerálni illetve egészségét megőrizni, és megkönnyíti a táplálék lebontását, felszívódását.
Mit, mennyit? Frissen fogyasszuk, napi 15 levelet akár egész szezonban. (Márciusból májusig terem.)
5 RECEPTÖTLET - HÚSVÉTRA IS GONDOLVA
• Medvehagyma mártogató: 10 dkg medvehagymalevelet 1,5 dl kókusz- vagy olívaolajjal turmixoljunk össze, és ízlés szerint sózzuk. Zöldséghasábokhoz, húsokhoz is kiváló!
• Medvehagyma saláta: 15 levél medvehagymát csíkokra vágunk, és pl. főtt tojással, sonkával, füstölt kolbásszal, stb. fogyasztjuk.
• Medvehagyma olaj: 2 marék finomra vágott medvehagyma levelet 1 liter olívaolajhoz adjuk, 2-3 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Így egész évben használhatjuk.
• Medvehagyma batyuk: 1-1 medvehagyma levélbe csomagoljunk a kedvenc reggeli kencénkből (pl. tojáskrém a kurkumánál, vagy lecsöpögtetett tonhalhús, főtt sonka tormakrémmel, kevés kókusztejjel elkeverve), és fogpiszkálóval rögzítsük a végét.
• Medvehagyma krémleves: főzzünk egy erős csont- vagy húslevest, szűrjük le, langyosra lehűtjük, majd 10- 15 dkg medvehagymával összeturmixoljuk. A főtt zöldséget, húst ezután visszatehetjük a levesbe.
Jó étvágyat hozzá! Használd ki, amíg terem, minél több ételedhez tegyél belőle!